silnik - co to za wężyk?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal2
    Ambiente
    • 2010
    • 131
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

silnik - co to za wężyk?

bl, byłem jakoś 11-12 w sobote.
    PAOLO ESCO, stałem 45 min w kolejce do dystrybutora. Mam zdjęcie na telefonie to jak w niedziele dojade do domu to wrzuce.
  • ruwado
    RS
    • 2009
    • 14885
    • Octavia IV (NX3)

silnik - co to za wężyk?

Dzisiaj przy okazji czyszczenia itp. zajrzałem pod maskę i zobaczyłem, że jeden przewód plastikowy (harmonijka) nie trzyma się na jednym zaczepie. Przewód idzie od jakiegoś ustrojstwa do obudowy filtra powietrza. Zaznaczony na rysunku. Ułąmała się taka plastikowa obejma w miejscu zaznaczonym X. Silnik 1.6 BFQ.

Co to jest - muszę to wymienić.
    Załączone pliki
    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

ruwado, Ta rura ma numer 1J0131128 cena pewnie ok 140zł w ASO i idzie do wtórnej pompy pneumatycznej.
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

alxxx, a jak jest to niepołączone, to szkodzi na coś?
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• alxxx
          RS
          • 2010
          • 1823
          • Octavia I (1U2)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

ruwado, cytat z passat-forum:

Secondary Air Injection System - w skrócie można powiedzieć - jest po to aby przyspieszyć rozgrzewanie się katalizatora w celu redukcji emisji szkodliwych substancji. Dodatkowe powietrze wstrzykiwane jest zaraz za zaworami w głowicy powodując efekt "afterburn" (z Haynes Manual -dodatkowe spalanie powoduje, że katalizator szybciej pokonuje bariere 300 stopni. System dziala okolo 2 minuty po odpaleniu zimnego silnika...
          Poza tym jak będzie nieszczelność to zacznie walić błędami i MILem po tablicy
          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

alxxx, dzięki. Przekopałem troche internetu i nie jest lekko to dostać. Tylko używki, ale mając złe doświadczenia na alleoszukańczo :diabelski_usmiech ze skrzynią biegów (używką) do Polo, zastanawiam się, czy jest sens kupować używkę za 40 zł. Wąż na zdjęciu niby cały - ale jak też ma zatrzask ułamany?

Na razie wysłałem zapytanie do skodaczęści w Łodzi.
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ruwado
              Wąż na zdjęciu niby cały - ale jak też ma zatrzask ułamany?
              pewnie przy wymianie świec toto ułamali. Jak się trzyma to se nawet d..y nie zawracaj z wymiana tego g...a
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

Nie trzyma się - odstaje luźno.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• mariush19
                  Rider
                  • 2009
                  • 634
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Błąd Secondary Air Injection System będzie ale lampki Check nie zapali. Spróbuj jakoś schludnie to uszczelnić i będzie jak w nowym. Wystarczy w miarę szczelne połączenie, "odkurzacz się włącza na 90 sekund przy zimnym odpaleniu, i raz w trakcie jazdy po rozgrzaniu na biegu jałowym na 5 sekund, dmuchnie trochę do kolektora, sonda pokaże ubogą mieszankę sterownikowi, sterownik zapisze że pompa działa i nawet błędu już nie pokaże

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Jakoś popróbuję wetknąć to badziewie. W Skoda części w Łodzi w ciągu 2 dni mogą mieć tę rurkę za 136 zł + wysyłka.

Swoją drogą, dziwne, że żaden producent nie robi takich gówienek. tylko ori w ASO i to na zamówienie. Myślę, że to jest nie więcej warte jak 50 zeta :?

[ Dodano: Nie 23 Mar, 14 20:10 ]
                    Na razie udało mi się wetknąć wężyk. Posmarowałem go jakimś mazidłemi wcisnął się. Do następnegorozbierania wytrzyma. Wydatek na razie odłożony.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...